UgensErhverv.dk
Renæssance for plastvinduer

Renæssance for plastvinduer

Nye plast-vinduer skulle blive landets bedst isolerende med fem kamre i profilerne

01-06-2005

Nye plast-vinduer skulle blive landets bedst isolerende med fem kamre i profilerne

Af Jørgen Hansen


- Jovist er vi optimister. Det ser endog meget fornuftigt ud.

Efter at vinduesfabrikken Hvidbjerg Vinduet A/S i begyndelsen af det nye årtusinde havde trængsler, er udviklingen for alvor vendt, og der lyder nu helt andre lyse toner hos direktør Claus Arberg fra hovedsædet i Thyholm i Vestjylland, efter at virksomheden i de senere år har oplevet markant vækst.

Fabrikken havde indtil 2001 satset udelukkende på plastvinduer, som kom under stærkt pres efter det, som vinduesfabrikkens leder i dag kalder en useriøs miljøhetz, og i stedet vandt træalu vinduerne voldsomt frem. Hvidbjerg Vinduet tog konsekvensen af denne udvikling, idet vestjyderne gik i gang med at udvikle deres eget træalu-koncept, men udviklingsomkostningerne til dette og tilbagegangen i salget af plastvinduer resulterede i et underskud på knap 5 mio. kr.

De to seneste år har vinduesfabrikken fordoblet salget af træalu serien Alux ikke mindst som følge af, at der med held er satset på eksport til bl.a. England og Irland, og samtidig er plastvinduet på ny kommet ind i varmen på de enkelte markeder.

- Dengang i 2001, hvor vi begyndte produktion af vinduer og døre i træalu, var markedet for træalu vinduer i kraftig fremgang. Tidspunktet for lanceringen af det nye produktprogram viste sig at være helt rigtigt. I løbet af de forløbne år har vi opnået en god position på markedet med Alux, som vi betegner vore produkter i træalu. I Danmark sælger vi produkterne gennem tømmerhandlere og tømrermestre, mens det i England, Irland og andre eksportmarkeder sker gennem udvalgte forhandlere.

Grønnere end deres rygte

- Vi oplevede nogle drøje år i 1990’erne, hvor plastvinduet fik et meget dårligt ry, hvilket jeg synes var helt uretmæssigt. I dag har alle fået et langt mere nuanceret miljøsyn på plastvinduet, efter at det er gået op for folk, at plastvinduer altså er fremstillet i hård pvc uden talater m.v. Faktisk har vi i branchen en meget striks genbrugsordning, så plasten i vid udstrækning bliver genbrugt. Plastvinduerne er således grønnere end deres rygte, og det er lykkedes at få dette slået fast, hvilket samtidig med vinduernes lave vedligeholdelsesomkostninger har gjort, at plastvinduerne atter er populære og altså har fået en renæssance. Desuden ved de fleste i dag, at der altså også er energi- og miljømæssige belastninger ved fremstilling af træalu produkter, fremhæver Claus Arberg.

Plastvinduerne udgør 75 procent af omsætningen, mens træalu produkterne fylder resten.

Produktioner adskilles

At det går rigtigt godt for den vestjyske vinduesfabrik, kan også ses af, at ledelsen længe har været på udkig efter egnede produktionslokaler i lokalområdet for at udvide kapaciteten.

Nu har Hvidbjerg Vinduet, der på fabrikken i Hvidbjerg råder over 8000 kvadratmeter, lejet 2500 kvadratmeter i Struer Papirs haller, som forbeholdes træalu produktionen, og her er der ved at være produktionsstart.

- Vi får på den måde adskilt produktionerne. Plastproduktionen i Hvidbjerg får bedre plads, og fabrikken i Struer skal fungere som en selvstændig produktionsenhed, der på baggrund af delvist præfabrikerede elementer skal producere færdige vinduer og døre.
Inden for plastvinduer og –døre sker der en række nye tiltag i løbet af de kommende uger, for vinduesfabrikken vil introducere et nyt produktprogram i miljøvenlig plast. Everluxx Plus, som produktet kaldes, er indadgående vinduer og på sigt afløseren for det hidtidige hovedprodukt inden for plast.

Ifølge Claus Arberg bliver Everluxx Plus Danmarks bedst isolerende vindue med fem kamre i profilerne.

- Dermed lever vinduet i overlegen stil op til de nye strenge krav i bygningsreglementet, som bliver indført i 2006, oplyser Claus Arberg.

Faktisk er den første egentlige ordre allerede leveret. Arbejdernes Andelsboligforening i Struer har netop fået udskiftet udtjente trævinduer med de nye plastvinduer.
Hvidbjerg Vinduet har i dag 120 ansatte – det ventes, at der på sigt bliver 30 ansatte på den nye fabrik.


Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder