UgensErhverv.dk

Hver dansker bruger 17.000 kr. på boligen

Der bruges historisk mange penge på vedligehold og reparationer af de danske bygninger, viser en fremskrivning for 2005.

26-05-2005

Byggesektoren hamrer, banker, støber og sliber i øjeblikket til den store guldmedalje. Specielt er der gang i renovering og vedligehold, hvor aktiviteterne er historisk høje. Ifølge en analyse fra Håndværksrådet vil der samlet blive brugt 89,3 mia. kr. til at forbedre og vedligeholde landets bygninger. I en populær omregning bliver det til godt 17.000 kr. for hver eneste dansker.

- Årsagen til det omfangsrige reparations- og vedligeholdelsesarbejde skal findes i den lave rente, nye låneformer, store friværdier og den lave ledighed. Derudover kommer januarstormen, som medførte bygningsskader for omkring 3 mia. kr., lyder forklaringen fra Jakob Brandt, økonom i Håndværksrådet.

- De private boligejeres store appetit på boligforbedringer kommer primært de mindre håndværkere til gode, da det typisk er dem, der udfører opgaver for privatkunderne. Vores egen analyse af de små og mellemstore byggevirksomheders situation viser også, at de klarer sig godt for tiden. Således siger 9 ud af 10, at det går som forventet eller bedre end forventet. Og selv om der er mange vedligeholdelsesopgaver for tiden, forventer 2/3 af virksomhederne, at efterspørgselen fortsætter med at stige, siger Jakob Brandt.

Også for nybyggeriet er der stor fremgang. I 2006 forventes der at blive påbegyndt 9,58 mio. kvadratmeter, hvilket er det højeste siden 1987. Alene boligbyggeriet forventes at stige med 2.000 ekstra i de kommende to år, så der i 2006 forventes påbegyndt 29.000 nye boliger.

- Vi tror ikke, at den afmatning i nybyggeriet, der har været beskrevet i aviserne i den seneste uges tid på baggrund af en fejlbehæftet opgørelse fra Danmarks Statistik, holder. Byggevirksomhederne har rasende travlt, og de meget høje ejendomspriser gør det mere og mere attraktivt at bygge nyt. Med vækst i både nybyggeriet,
reparation og vedligeholdelse forventer vi derfor også en stigende byggebeskæftigelse, siger Jakob Brandt.

Håndværksrådets nye byggeanalyse kan læses på: http://hvr.dk/bygge/byggeanalyse05/bygan051.htm

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs