UgensErhverv.dk

Ministeren afkræves kommentar

26-02-2004

Indlæg af Ivan Bloch Harpsøe, Arkitekt

Som bekendt er den eksisterende huseftersynsordning blevet ændret efter indgået aftale mellem økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og Dansk ejendomsmæglerforening. Resultatet har medført en vandalisering af ordningen som utvivlsomt vil medføre uheldige konsekvenser, foruden en række spørgsmål stadig står ubesvarede, hvor ministeren ikke hidtil har ønsket at kommentere disse.

Under henvisning til ”Bekendtgørelse om huseftersynsordning” fremgår det: -”Den bygningssagkyndige skal være uvildig i den enkelte sag, således at den bygningssagkyndige skal være uafhængig af interesser, der kan påvirke arbejdet som bygningssagkyndig”.

Med forsikringsselskabernes opnåede monopollignende særstatus kan disse selskaber nu opnå uhindret – endda betalt - adgang til forsikringsmarkedet og tilbyde hele viften af kerneydelser for kunden, såfremt de tilknyttede bygningssagkyndige "kan levere varen", hvorfor det nu er blevet yderligere interessant at få økonomi- og erhvervsministerens svar på:
-"Hvordan sikres at ansatte i forsikringsselskaber og hertil knyttede bygningssagkyndige lever op til bekendtgørelsens krav om uvildighed og uafhængighed "?

Nævnte skævvridning af konkurrencebetingelserne sammenholdt med en stadig manglende uvildig huseftersynsordning vil uundgåeligt ramme mange huskøbere. En alternativ og uvildig huseftersynsordning kunne i stedet have bidraget til en fortsat gunstig udvikling i samfundet.

· Ifølge afdelingsdirektør i Danske Bank, Karsten Beltoft nævner denne, at en tredjedel af alle boligkøbere er førstegangskøbere, hvor disse sjældent har penge til udbetaling. Foruden en belastende husleje vil adskillige uden al tvivl fristes til at undlade at få udført en (tidligere) anbefalet ”ekstra” uvildig tilstandsrapport, hvor konsekvenserne heraf kan blive fatale for disse husejere.

· Når der ikke hidtil er lagt op til, at huseftersynsopgaver skal iværksættes via et sekretariat, der forestår opgavefordelingen, og dette sammenholdt med de seneste ændringer af ordningen, kan der ikke ses bort fra, at nogle bygningssagkyndige vil blive tildelt en meget lille opgavemængde målt over tid. - Det vil ikke virke befordrende for opnåelse af optimale tilstandsrapporter, hvor en uvildig ordning kan råde bod herpå.

· Såfremt ministeren skaber basis for, at huseftersynsordningen lever op til bekendtgørelsens intentioner – alene som hidtil praktiseret - om såvel uvildighed som uafhængighed, vil selv de små samfund kunne nyde gavn af en sådan ordning. - Ja, gevinsten kunne måske blive, at der fortsat vil være eksistensgrundlag for mange mindre selverhvervende teknikervirksomheder.

Formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen udtalte efter afsluttet forhandling med Bendt Bendtsen:
”Vi er tilfredse med, at der nu er aftale om en løsning, som én gang for alle forhindrer, at der kan stilles spørgsmålstegn ved ejendomsmæglernes rolle og gode hensigter på dette område”.

Med al respekt for ejendomsmæglernes gode hensigter, vil foreningens intentioner nu kunne indfries, såfremt den skitserede model med et sekretariat der forestår opgavefordelingen bliver realiseret.

Den skitserede model med oprettelse af et sekretariat har nu fundet vej til Folketingets Boligudvalg, som netop har anmodet Bendt Bendtsen om, at han ser nærmere på sagen og kommenterer forslaget.

Se endvidere indlægget:
”Uvildige bygningsrapporter er en illusion”

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 49/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 49/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Vildt - Vildt - Vildt!

Vildt - Vildt - Vildt!

Dansk Folkepartis skattepolitiske ordfører er rystet over enormt millionbeløb til Skatteministeriets anvendelse af Kammeradvokaten i forbindelse med udarbejdelsen af det nye ejendomsskattesystem

Renovering bliver en guldgrube for de mindre byggevirksomheder

Renovering bliver en guldgrube for de mindre byggevirksomheder

Genbrug af materialer og renoveringer og bliver i stigende grad et alternativ til nedrivning og nybyggeri

Hvem har ansvaret ved PCB-forurening i bygninger?

Hvem har ansvaret ved PCB-forurening i bygninger?

Selvom stoffet PCB har været forbudt i byggematerialer siden 1977, så er det stadigt lovpligtigt at screene for stoffet, ligesom der gælder strenge regler for håndtering og bortskaffelse