En lille dansk tøjproducent har sat sig et ambitiøst mål - at lave markedets stærkeste arbejdstøj.
26-05-2005
Hvis Jern-Henrik, den lille nævenyttige knægt med lommerne fulde af spilopper, skal have et sæt tøj, der holder til ham mere end tre dage, så er det måske en ide at kaste et par bukser og en jakke fra Heines Workxtreme efter ham.
Det er tøj med en eneste mission her i livet – at kunne holde til den mest brutale afstraffelse dag efter dag.
- Vores tøj er lavet for at kunne slides hårdt. Vi har valgt at lave vores tøj i en ekstra kraftig kvalitet af cordura, som er det stof, bjergbestigere og fjeldvandrere bruger i tøj og rygsække. Det er det eneste, der kan holde til at blive slæbt henover skarpe klippestykker, og det holder også på enhver dansk byggeplads, siger Heine Puggaard fra Heines Workxtreme.
Når han skal introducerer tøjet på en arbejdsplads, bruger han det lille trick, at finde frem til firmaets Jern-Henrik’er og lade dem slidteste tøjet. Hvis de ikke kan tage livet af bukserne eller jakken, har tøjet bevist sit værd.
Det skal kunne holde
Heines Workxtreme føjer sig til rækken af små og store danske tøjfirmaer og designere, der har fundet en simpel grundide at sælge sig selv på. Nogle tøjfirmaer laver tøj, der gør sig på en catwalk i Paris eller et maraton i Sahara. Heines Workxtreme har valgt at ville lave det mest slidstærke arbejdstøj på markedet.
- Det startede helt tilfældigt med, at jeg sad hos nogle håndværkere, da et par af kollegerne kom drivvåde hjem til kontoret. Så var der en, der sagde, at nogen burde begynde at lave noget tøj, der duede. Det blev så mig, fortæller Heine Puggaard om starten på sit tøjeventyr for syv år siden.
Med en uddannelse i tøjbranchen tog han udfordringen op og gik i gang med projektet. Han fik udviklet en regntøjsserie, som satte helt nye standarder for, hvad arbejdstøj kunne. Det var lavet i det super slidstærke cordura med en regntæt, men åndbar membran indenunder.
- Det var første gang, nogen havde forsøgt sig med det indenfor arbejdstøj. Det var så revolutionerende, at vi kunne få en såkaldt brugsmodelbeskyttelse på tøjet fra Patentdirektoratet, hvilket er den stærkeste beskyttelse af en ny ide indenfor tøjbranchen, siger Heine Puggaard.
Det var regntøj med lommer og forstærkninger, og som kunne bruges som regulært arbejdstøj. Ikke som det traditionelle regntøj i PVC eller vandtæt nylon, der mest er overtrækstøj, som man sveder i, når der arbejdes.
De store følger efter
Der var hurtigt bud efter det nye regntøj, og flere butikker tog produktet ind.
- Håndværkerne og specielt mester var meget tilfredse, for selv om tøjet er dyrt i forhold til det gammeldags regntøj, så er der store fordele ved det åndbare regntøj. Det holder langt bedre, og man kan arbejde i det uanset vejrforholdene. Det giver færre sygedage og færre skurdage. Udgiften til bedre tøj tjener sig derfor hurtigt hjem, fortæller Heine om fordelen ved kvalitetstøj.
- Men efter et par år kunne de store tøjproducenter godt se, at der var et marked for den slags tøj, og så begyndte de også at producere cordura-regntøj, siger Heine om det, der blev starten til den måde, han i dag driver forretning.
- Vi oplevede, at vi stille og roligt røg ud af forretningerne. I dag har vi faktisk kun tre butikker, hvor tøjet kan købes, i stedet sælger vi direkte til firmaerne, siger Heine. Hans tøj sælges derfor først og fremmest gennem den gode gamle mund til mund-metode.
Jagten på forbedringer
- Vi fortsætter med at satse på den superstærke kvalitet. Det er vores specialitet. Vi laver ikke tøj til de folk, der arbejder på et værksted, men dem der er ude på pladserne. Derfor prøver vi hele tiden at gøre tøjet stærkere og billigere. Stoffet kan ikke fås i en stærkere kvalitet. Det er den, Nato bruger til sit militærudstyr. Men vi forstærker tøjet yderligere ved at bruge en endnu stærkere tråd til at sy med. Og så har vi kunnet kappe et par hundrede kroner af prisen ved selv at stå for en del af indkøbet til produktionen, fortæller Heine Puggaard, der tilsyneladende aldrig bliver træt af at jagte marginalerne.
- Er der nogen, der synes, vores bukser er lidt stivere end de normale bomulds- eller polyesterbukser, kan de vaske dem med lidt blødgører. Men vi har indsyet for i bukserne, der gør dem behagelige direkte mod huden, siger Heine Puggaard, der som sit nyeste projekt går og pusler med tøj til svejsere.
- Det bliver en bomuldsbuks med indvævet kulfiber, så den både er stærk og kan tåle brændende gløder. Stoffet findes, og ligesom med vores tøj til byggebranchen kan vi være med til at løse nogle problemer for en branche, slutter Heine Puggaard og lever op til prototypen på den entusiastiske opfindertype, der hele tiden prøver at gå nye veje.
- mir
Nedbrydning og Miljøsanering
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Arbejdsmiljø
Læs juni 2022 udgaven her
Udlejning af container - landsdækkende
Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver
Alt i isolering
Lad os gøre det sammen
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
online leverandør af værktøj i høj kvalitet til billige priser
Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner
Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført
Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader
I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder