UgensErhverv.dk

Byg med polystyren

Byggeplader i polystyren står på spring til at dyste med porebeton, gips- og MDF-plader i byggeriet.

25-05-2005

Polystyren er først og fremmest kendt som isoleringsmateriale i fundamenter og i tagløsninger. Men det trykstabile og fnuglette materiale er langsomt ved at arbejde sig helt ind i boligen, hvor det primært anvendes til lette gulv- og vægkonstruktioner, til rørkasser og ventilationsgange, til underlag for gulvvarme, til gulvforhøjelser og generelt til alle former for opbygning af kreative løsninger indenfor bade- og havemøbler, hylder, gulvtrin, dekorationssøjler, siddebænke og meget mere.

Her kan polystyrenen være et alternativ til rene pladeprodukter i porebeton, gips eller MDF, men kan naturligvis også indgå som en del af den isolerende konstruktion – typisk til renoverings- og isoleringsopgaver, men også i forbindelse med lette konstruktioner i nybyggeri.

På sin vej ind i huset bliver polystyrenen ’klædt på’ med en belægning på begge sider af en pladeformet polystyrenkerne, der fremstilles i forskellige tykkelser.
Fra blot at være en isoleringskomponent bliver den nu også til lette, men stærke universalbyggeplader.
Pladerne kan tilpasses og udskæres med kniv, og der kan let laves buede, bukkede og bøjede løsninger af pladerne, som monteres med skruer, beslag og/eller PU-lim.

To plader på det danske marked
Der er i øjeblikket to polystyrenpladeprodukter på det danske marked, der bejler kraftigt til håndværkerne og gør-det-selv folket.
Det er tyske Lux Elements, også kendt som Lux-plader, der de sidste godt 10 år er markedsført af Mosaikhjørnet i Glostrup, som er den danske agent på pladerne. Pladerne er lavet af ekspanderet polystyren og beklædt med fiberarmeret cement.
Litex kom på det danske marked for seks år siden. Litex-pladerne består af ekstruderet polystyren, der giver en lidt mere trykstærk plade for samme pladetykkelse.
Forskellen i anvendelsesområder for de to plader er først og fremmest ved brug til lette væg- og gulvkonstruktioner i vådrummet.
Ifølge monteringsvejledningerne skal Lux-pladen have en heldækkende vådrumsmembran ved montering på gulv og heldækkende på vægge i vådzone, som f.eks. indvendigt i brusekabine, ellers blot membran ved alle pladesamlinger og gennemføringer.
Litex-pladen markedsfører sig som en decideret vådrumsplade, og ifølge monteringsvejledningen nøjes den med en vådrumsmembran ved pladesamlinger og gennemføringer på både gulv og væg.
Litex-pladen er 25-30% dyrere end Lux-pladerne ved samme tykkelse, men ved brug i vådrummet udjævnes prisforskellen på de to produkter, når Litex-pladen ikke skal have heldækkende membran.
I vådrummet skal begge plader dækkes af fliser på gulv og væg, mens de på andre vægge i byggeriet altid skal beskyttes af en brandhæmmende beklædning i henhold til bygningsreglementet.

MK-godkendelser sælger
Litex-pladerne opnåede MK-godkendelse i vådrum til gulv i 2003 og vægge i 2004 og overhalede dermed Lux indenom. Men Lux har også søgt om MK-godkendelse, og ifølge ETA Danmark får Lux-pladerne godkendelsen om kort tid.
En MK-godkendelse er nøglen til et øget salg, og begge pladeproducenter nærer store forventninger til fremtiden.

- Vi har oplevet en 4-5 dobling af salget på pladeprodukterne efter den opnåede MK-godkendelse, og vi oplever en stærkt stigende efterspørgsel. Godkendelsen har betydet, at markedet for vores polystyrenplader til vægge og gulve er blevet åbnet, og det er her, volumensalget ligger, siger salgschef Reneé Jelskov fra Litex Danmark, der tror på, at efterspørgselskurven vil pege stejlt opad i de kommende år.
Litex er ude i salgsleddet primært ved salg gennem Stark. Når Lux opnår MK-godkendelsen, vil de også bredere ud på markedet.

- Vi skal for alvor ud og præsentere produktet til håndværkerne og alle de øvrige byggemarkeder og kæder, der ikke indgår i Stark. Og selv om vi er to pladeprodukter på markedet, er det kun godt, for så er vi to til at drive markedsføringen, siger Ulf Nielsen, der netop har udvidet sin lagerkapacitet i Glostrup i forventning om en stigende efterspørgsel.

Ideelt til moderne byggeri
- Det potentielle salg på det samlede danske marked ligger formodentlig på et par hundrede millioner kroner, og vi er kun omkring 10% af det i øjeblikket, vurderer Reneé Jelskov på baggrund af salgstal fra bl.a. Tyskland, hvor pladerne er indarbejdede. Han ser store muligheder for sine plader i kraft af udviklingen indenfor byggeprocessen.

- I dag skal der bygges så hurtigt som muligt. Derfor stilles der større krav om at bygge tørt, så man ikke skal spilde tid på at vente på udtørringen. Det giver polystyrenpladerne en klar fordel. Samtidig er de nemme at håndtere, og hele konstruktionen har en lav vægt, forklarer Reneé Jelskov om materialets fordele i det moderne byggeri.

Også Ulf Nielsen tror, at brugen af polystyren indenfor byggeriet blot står foran sin spæde start. Men i modsætning til konkurrenten Litex tror han, at der er en stor fremtid i præfabrikerede moduler og elementer i polystyren klar til direkte indbygning i boligen.

- Lux Elements ser deres væsentligste marked i færdigproducerede moduler og elementer frem for i de rå plader. Det kan være som færdige brusekabiner lige til at sætte ind i et badeværelse eller hele præfabrikerede badeværelseskabiner til indbygning i et boligbyggeri, fortæller Ulf Nielsen.

- Ideen er, at en projekterende arkitekt kan oplyse målene på et element, som så bygges op på fabrikken i Tyskland eller Frankrig, siger Ulf Nielsen.

- Det er helt klart den moderne måde at bygge på. Både som færdige elementer, og hvis man selv vil bygge. Materialet er fjerlet, er utroligt stærkt og meget let at bearbejde, så vi tror på, at flere og flere vil bruge produkterne, når de får øje på mulighederne, lyder det fra en optimistisk Ulf Nielsen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs