UgensErhverv.dk

Entreprenørmateriellet under pres

Byggebranchens opsving giver travlhed i udlejningsbranchen og leveringsvanskeligheder hos leverandørerne.

18-05-2005

Der er nu så meget damp under kedlerne i byggebranchen, at det kan mærkes hos udlejere og leverandører af entreprenørmateriel. Det kniber med at holde trit med efterspørgslen.

- Der skal kun lidt mere aktivitet til, før vi får problemer. Så skal byggebranchen måske til at planlægge lidt forud for at sikre, at maskinerne, der skal bruges på opgaverne, også er til rådighed, siger adm. dir. Erik Høi fra Ramirent. Endnu er der ingen der oplever, at de ikke kan leje, de maskiner de har behov for, mener Erik Høi, men ligesom resten af udlejningsbranchen, er der også i Ramirent en kraftigt stigende udnyttelsesgrad af materiellet.

Ifølge Erik Høi, er billedet er ens over hele landet, men som oftest er efterspørgslen størst i københavnsområdet, hvor byggeaktiviteten er ekstra høj i øjeblikket.

- Vi er gået fra en situation, hvor vi spekulerede på, hvad vi skulle stille op med alle de fyldte hylder, til at spekulere på hvad vi gør ved de tomme hylder. Alt er lejet ud, og det er et problem at skaffe nyt materiel. På nogle materielgrupper kan vi først få nye maskiner i 2006, fortæller Erik Høi, der kan registrere speciel stor efterspørgsel på lifte og diverse gravemaskiner.

- Nogle af leverandørerne er nok blevet overraskede over, hvor kraftigt efterspørgslen udviklede sig i forhold til da de disponerede for året, lyder hans vurdering.

Priskrigen raser stadig
Selvom udlejningsbranchen således er tæt på fuld kapacitetsudnyttelse er det ikke ensbetydende med, at priserne på udlejningsmateriellet er røget i vejret. Den økonomiske naturlov, der foreskriver stigende priser når efterspørgslen er stor, er tilsyneladende midlertidigt ude af drift i udlejningsbranchen.

- Vi ligger stadig 20 procent under det normale prisniveau for en række varer. Der er stadig priskrig i branchen på små lifte, selv om de er udsolgte, og det samme gælder mandskabsvogne. Det er resultatet af, at vi kæmper om markedsandele, og alle vil have deres bid af kagen, siger Erik Høi.
Konsolideringstendensen i branchen kører fortsat på fuld kraft. En tendens, der sidste år gav sig udslag i at Altima blev til Ramirent, da finske Ramirent overtog Altima Group, Senere
Samme år blev også Treffco opkøbt og indlemmet i Ramirent-familien.

- Konkurrencen er skarp, og der er ikke meget, der skal gå galt, før det får konsekvenser. I vores branche er vi er meget kapitaltunge i kraft af store omkostninger til maskiner og bygninger. Derfor er det også alvorligt, hvis vi ikke kan holde budgetterne. Men kommer vi over break-even, så opnår vi også en god indtjening, der kan blive rigtig flot, som det ser ud nu, siger Erik Høi.

Efter eget udsagn er han både en glad og optimistisk mand over opsvinget i byggebranchen, men branchens flerårige balancekunst mellem de røde og sorte tal har alligevel gjort ham agtpågivende.

- Når det går galt i udlejningsbranchen er det gerne med store grimme tal i minus og går det godt, er det med store tal i plus. Derfor skal man passe på, selv når det går godt, siger Erik Høi.

- mir

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder