UgensErhverv.dk

Byggevarerne får computerchips

RFID-teknologien er nu nået til byggevarerne og flere byggevareleverandører indbygger computerchips i produkterne.

29-04-2005

RFID er en af tidens hotte teknologier i en lang række forskellige brancheområder lige fra detailhandel over vaskerier til lagerstyring. Nu skal byggebranchen med på bølgen.

Med en RFID-tag, som enheden med den indbyggede chip kaldes, kan man let styre en lang række informationer om det enkelte produkt.
Inde i tag’en udsender chippen via radiobølger et tal, der identificerer den enkelte RFID-tag og dermed det produkt, den sidder i. Tallet bruges derpå i et system, der kan opbygges til at indeholde en lang række oplysninger om selve produktet, f.eks. i et vindue i et byggeri, og den sammenhæng det bruges i. Det kan være geometriske mål, materialeegenskaber, monteringsvejledninger og vedligeholdelsesoplysninger.

I princippet kunne de samme oplysninger knyttes til en stregkode placeret på produktet, men for at være anvendelig skal stregkoden naturligvis kunne scannes, hvilket sjældent vil være tilfældet, når en bygningsdel er monteret i byggeriet. Chippen ligger derimod inde i bygningsdelen og skal kunne aflæses på afstand.

BI kampagne på vej
- Vi er ved at gøre klar til en omfattende kampagne blandt vore medlemmer for at få dem med på teknologien. Det er helt klart fremtiden indenfor byggeriet, og det bliver noget af det, vi skal bidrage med til Det Digitale Byggeri, siger Christian Lerche, direktør for Byggematerialeindustrien (BI).
Han vil ikke sætte dato på starten af kampagnen, men oplyser, at den er nært forestående.

- Indenfor 2-3 år vil den del af branchen, som har gavn af RFID, have taget teknologien til sig. Det vil sige på byggevarer, der er oppe i værdikæden. En chip koster i dag et par kroner, og det er der ingen ide i at bruge på massefremstillede produkter som f.eks. en mursten. Der, hvor man er længst fremme med at indføre RFID, er hos dør-, vindues- og betonproducenterne, siger Christian Lerche, der forventer, at områder som gulve, vægge, varme og energi snart vil følge efter.

- Hvor hurtigt hele udbredelsen og anvendelsen af teknologien kommer til at gå, afhænger naturligvis af, hvor hurtige alle led er til at udnytte den, siger Christian Lerche.

RFID på byggepladsen
Når den nye chip-teknologi er fuldt integreret, vil den få stor praktisk betydning.

- Grundlæggende giver teknologien høj grad af sporbarhed på byggevarerne. Det har altid været et problem for branchen, og kan den øges, rummer det mange fordele for både bygherre, producenter, leverandører og de udførende, siger Christian Lerche.

Producenten kan spore produktet tilbage i produktionsgangen, leverandørerne og de udførende kan bruge oplysningerne i logistikken af byggevarerne, og bygherren kan bruge dem i drifts- og vedligeholdelsesfasen.
Selve byggeprocessen vil også komme til at drage fordel af RFID.

- Logistikken på pladsen bliver meget nemmere. Når f.eks. et parti vinduer ankommer på pladsen, vil man hurtigt kunne aflæse chippen og sende dem derhen, hvor de skal bruges. Samtidig vil de kunne aflæses på de projekterendes 3D-model af byggeriet. Det er med til at give en bedre dokumentation af hele byggeprocessen, siger Christian Lerche.

- mir

Brochurer

 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima

 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima

 • Swedoor

  Swedoor

  Advance-Line - Indvendige- og udvendige døre i spændende designs

 • Vika vinduer

  Vika vinduer

  Lad os gøre det sammen

 • DUCO

  DUCO

  Markedsledende i afvandingsteknik

 • H+H Danmark

  H+H Danmark

  Produktoversigt

 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z

 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning

 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg

 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening

Klimamål skal tilpasses ejendomsbranchens virkelighed

Klimamål skal tilpasses ejendomsbranchens virkelighed

EjendomDanmarks administrerende direktør, Jannick Nytoft, roser det nye klimaudspil fra Dansk Industri, men samtidig peger han på, at der er plads til forbedringer.

3F: Udenlandske virksomheder finder på alle mulige svinkeærinder

3F: Udenlandske virksomheder finder på alle mulige svinkeærinder

For 3F’s byggegruppe er det ikke uvelkomment, at den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, er socialdemokrat.

Utraditionel tømmerhandel blander sig med vækstkæmperne

Utraditionel tømmerhandel blander sig med vækstkæmperne

Østerbro Tømmerhandel Gruppen er netop nomineret til ’EY Entrepreneur Of The Year’, der er en af Danmarks og verdens mest anerkendte vækstskaberkonkurrence

Boligminister vil have mange flere almene boliger

Boligminister vil have mange flere almene boliger

I dag tager boligminister Kaare Dybvad Bek første spadestik til 148 nye almene boliger i København og den slags byggeri vil han have meget mere af så vi får blandede boligområder med plads til alle