UgensErhverv.dk

Byggevarerne får computerchips

RFID-teknologien er nu nået til byggevarerne og flere byggevareleverandører indbygger computerchips i produkterne.

29-04-2005

RFID er en af tidens hotte teknologier i en lang række forskellige brancheområder lige fra detailhandel over vaskerier til lagerstyring. Nu skal byggebranchen med på bølgen.

Med en RFID-tag, som enheden med den indbyggede chip kaldes, kan man let styre en lang række informationer om det enkelte produkt.
Inde i tag’en udsender chippen via radiobølger et tal, der identificerer den enkelte RFID-tag og dermed det produkt, den sidder i. Tallet bruges derpå i et system, der kan opbygges til at indeholde en lang række oplysninger om selve produktet, f.eks. i et vindue i et byggeri, og den sammenhæng det bruges i. Det kan være geometriske mål, materialeegenskaber, monteringsvejledninger og vedligeholdelsesoplysninger.

I princippet kunne de samme oplysninger knyttes til en stregkode placeret på produktet, men for at være anvendelig skal stregkoden naturligvis kunne scannes, hvilket sjældent vil være tilfældet, når en bygningsdel er monteret i byggeriet. Chippen ligger derimod inde i bygningsdelen og skal kunne aflæses på afstand.

BI kampagne på vej
- Vi er ved at gøre klar til en omfattende kampagne blandt vore medlemmer for at få dem med på teknologien. Det er helt klart fremtiden indenfor byggeriet, og det bliver noget af det, vi skal bidrage med til Det Digitale Byggeri, siger Christian Lerche, direktør for Byggematerialeindustrien (BI).
Han vil ikke sætte dato på starten af kampagnen, men oplyser, at den er nært forestående.

- Indenfor 2-3 år vil den del af branchen, som har gavn af RFID, have taget teknologien til sig. Det vil sige på byggevarer, der er oppe i værdikæden. En chip koster i dag et par kroner, og det er der ingen ide i at bruge på massefremstillede produkter som f.eks. en mursten. Der, hvor man er længst fremme med at indføre RFID, er hos dør-, vindues- og betonproducenterne, siger Christian Lerche, der forventer, at områder som gulve, vægge, varme og energi snart vil følge efter.

- Hvor hurtigt hele udbredelsen og anvendelsen af teknologien kommer til at gå, afhænger naturligvis af, hvor hurtige alle led er til at udnytte den, siger Christian Lerche.

RFID på byggepladsen
Når den nye chip-teknologi er fuldt integreret, vil den få stor praktisk betydning.

- Grundlæggende giver teknologien høj grad af sporbarhed på byggevarerne. Det har altid været et problem for branchen, og kan den øges, rummer det mange fordele for både bygherre, producenter, leverandører og de udførende, siger Christian Lerche.

Producenten kan spore produktet tilbage i produktionsgangen, leverandørerne og de udførende kan bruge oplysningerne i logistikken af byggevarerne, og bygherren kan bruge dem i drifts- og vedligeholdelsesfasen.
Selve byggeprocessen vil også komme til at drage fordel af RFID.

- Logistikken på pladsen bliver meget nemmere. Når f.eks. et parti vinduer ankommer på pladsen, vil man hurtigt kunne aflæse chippen og sende dem derhen, hvor de skal bruges. Samtidig vil de kunne aflæses på de projekterendes 3D-model af byggeriet. Det er med til at give en bedre dokumentation af hele byggeprocessen, siger Christian Lerche.

- mir

Brochurer

 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger

 • V. Meyer

  V. Meyer

  Creaton Melodie tagsten

 • Vika vinduer

  Vika vinduer

  Lad os gøre det sammen

 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium

 • Phønix Tag

  Phønix Tag

  Med mere end 100 års erfaring ved vi det meste om tagpap

 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!

 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger

 • Ikast Design Doors

  Ikast Design Doors

  Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede

 • GRANAB strøsystemer

  GRANAB strøsystemer

  Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger

Kritisk trængsel på Lillebæltsbro afhænger af Kattegatforbindelse

Kritisk trængsel på Lillebæltsbro afhænger af Kattegatforbindelse

Fast forbindelse mellem Als og Fyn og/eller en Kattegatforbindelse vil begge have mulighed for at aflaste Lillebæltsbroen for dele af den gennemkørende trafik

Miljøministeren: Lovende partikelfilter til brændeovne

Miljøministeren: Lovende partikelfilter til brændeovne

I boliger forsynet med varmepumpe vil brændeovnen være et godt supplement i de kolde perioder

Mursten over metroen på Frederiksberg

Mursten over metroen på Frederiksberg

Et sjældent nyt kapitel er føjet til Frederiksberg Allés historie med godt 30 lejligheder, butikker, madboder og cafeer omgivet af ca. 10.000 metrorejsende om dagligt

Moduler genanvendes til dagpleje

Moduler genanvendes til dagpleje

I ABC Pavilloners produktion i Engesvang omdannes tidligere undervisningsfaciliteter fra teknisk skole i Silkeborg til en dagpleje i Hedensted