UgensErhverv.dk

Byggevarerne får computerchips

RFID-teknologien er nu nået til byggevarerne og flere byggevareleverandører indbygger computerchips i produkterne.

29-04-2005

RFID er en af tidens hotte teknologier i en lang række forskellige brancheområder lige fra detailhandel over vaskerier til lagerstyring. Nu skal byggebranchen med på bølgen.

Med en RFID-tag, som enheden med den indbyggede chip kaldes, kan man let styre en lang række informationer om det enkelte produkt.
Inde i tag’en udsender chippen via radiobølger et tal, der identificerer den enkelte RFID-tag og dermed det produkt, den sidder i. Tallet bruges derpå i et system, der kan opbygges til at indeholde en lang række oplysninger om selve produktet, f.eks. i et vindue i et byggeri, og den sammenhæng det bruges i. Det kan være geometriske mål, materialeegenskaber, monteringsvejledninger og vedligeholdelsesoplysninger.

I princippet kunne de samme oplysninger knyttes til en stregkode placeret på produktet, men for at være anvendelig skal stregkoden naturligvis kunne scannes, hvilket sjældent vil være tilfældet, når en bygningsdel er monteret i byggeriet. Chippen ligger derimod inde i bygningsdelen og skal kunne aflæses på afstand.

BI kampagne på vej
- Vi er ved at gøre klar til en omfattende kampagne blandt vore medlemmer for at få dem med på teknologien. Det er helt klart fremtiden indenfor byggeriet, og det bliver noget af det, vi skal bidrage med til Det Digitale Byggeri, siger Christian Lerche, direktør for Byggematerialeindustrien (BI).
Han vil ikke sætte dato på starten af kampagnen, men oplyser, at den er nært forestående.

- Indenfor 2-3 år vil den del af branchen, som har gavn af RFID, have taget teknologien til sig. Det vil sige på byggevarer, der er oppe i værdikæden. En chip koster i dag et par kroner, og det er der ingen ide i at bruge på massefremstillede produkter som f.eks. en mursten. Der, hvor man er længst fremme med at indføre RFID, er hos dør-, vindues- og betonproducenterne, siger Christian Lerche, der forventer, at områder som gulve, vægge, varme og energi snart vil følge efter.

- Hvor hurtigt hele udbredelsen og anvendelsen af teknologien kommer til at gå, afhænger naturligvis af, hvor hurtige alle led er til at udnytte den, siger Christian Lerche.

RFID på byggepladsen
Når den nye chip-teknologi er fuldt integreret, vil den få stor praktisk betydning.

- Grundlæggende giver teknologien høj grad af sporbarhed på byggevarerne. Det har altid været et problem for branchen, og kan den øges, rummer det mange fordele for både bygherre, producenter, leverandører og de udførende, siger Christian Lerche.

Producenten kan spore produktet tilbage i produktionsgangen, leverandørerne og de udførende kan bruge oplysningerne i logistikken af byggevarerne, og bygherren kan bruge dem i drifts- og vedligeholdelsesfasen.
Selve byggeprocessen vil også komme til at drage fordel af RFID.

- Logistikken på pladsen bliver meget nemmere. Når f.eks. et parti vinduer ankommer på pladsen, vil man hurtigt kunne aflæse chippen og sende dem derhen, hvor de skal bruges. Samtidig vil de kunne aflæses på de projekterendes 3D-model af byggeriet. Det er med til at give en bedre dokumentation af hele byggeprocessen, siger Christian Lerche.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil