UgensErhverv.dk

Kamp om trælastopkøb

Bygma-koncernen fortsætter den ekspansive strategi ved at købe Køge Trælast

25-04-2005

Bygma-koncernen fortsætter den ekspansive strategi ved at købe Køge Trælast

Af Jørgen Hansen

Bygma-koncernen, der sidste år købte ANCO-forretningerne Silkeborg Tømmerhandel og Galten Tømmerhandel, fortsætter den ekspansive strategi rettet mod organisk vækst samt opkøb af velbeliggende trælastforretninger for at opnå en øget markedsandel.

Bygma har nu opkøbt den familieejede Køge Trælast, som udover i Køge også har afdelinger i Haarlev, Faxe og St. Heddinge, hvor den sidstnævnte netop har gennemgået en større ombygning og fået et nyt byggemarked.

Køge Trælast, der har eksisteret siden 1957, har i dag Råd&Dåd byggecentre og Proffen, ligesom der er drive-in-trælaster.

Passer ind i konceptet

- Det er en trælastforretning, der geografisk passer fint ind i vores koncern. Det er en veldrevet forretning, hvor der tjenes penge, og omsætningen ligger i dag på 150 mio. kr. Vi ser gode vækstmuligheder for forretningen, hvor Køge-afdelingen allerede er jævnt stor, og afdelingerne har en virkelig god beliggenhed.

- Samtidig drives forretningen i dag efter de samme principper som i de øvrige Bygma-forretninger, hvor det er en blandet landhandel med trælaster og byggecentre for både gør-det-selv folk og professionelle, siger koncerndirektør Peter S. Madsen, Bygma.

Flere muskler

- Vi har været glade for at være i Råd&Dåd og Proffen, men Bygmas koncept ligger egentlig ikke så langt fra det nuværende, så overgangen vil ikke blive så brat, selv om trælasten fra at være en del af en frivillig kæde nu kommer ind i en kapitalkæde, siger direktør Torben Svendsen.

- Trælastens ejer har skullet forholde sig til, at konkurrencen bliver stadig større, og mange kæder vil gerne til det attraktive Køge-område. Det er ganske enkelt en del af den strukturrationalisering, som også ses i andre brancher. Hvis man skal forholde sig professionelt til udviklingen, må man nødvendigvis se på de muligheder, som byder sig, og her var muligheden at få en professionel ny ejer, der har dokumenteret at kunne drive den type forretninger rentabelt på bedste vis. Det er ganske enkelt nødvendigt at følge med tiden. Det er da i dag en veldrevet forretning, og vi tjener penge, men der må samtidig ses på, om vi nu også gør det om fem år. Nu får Køge Trælast langt flere muskler i bagagen og vil stå godt rustet i den fremtidige konkurrence.

- Medarbejderne så da i begyndelsen med nogen skepsis på overtagelsen, men efter at der er sat navne og ansigter på Bygma-folkene, er der stor tro på fremtiden for det nye koncept. De ting, vi hidtil har gjort, har været rigtige nok, men vi har allerede under den nye ejer indset, at vi kan gøre det en tand bedre, fortæller Torben Svendsen, der fortsætter i en overgangsperiode under Bygma.

Peter S. Madsen oplyser, at de lokale navne vil blive bibeholdt ganske, som det er tilfældet med de øvrige Bygma-forretninger.

49 udsalgssteder

Bygma-koncernen har efter det nye opkøb 45 trælaster og byggemarkeder i Danmark, hvortil kommer fire udsalgssteder i Stockholm-området, og koncernen udøver desuden salg og distribution af bygningsartikler fra to grossistselskaber samt et agenturfirma.

Bygma har nu købt op, men har til gengæld lukket den lille Østervrå Trælast.

Samlet har Bygma en omsætning på godt 3,1 mia. kr., hvor overskuddet i 2003/04 var på 100 mio. kr. efter skat. Egenkapitalen er på 727 mio. kr. Koncernens største udsalgssted har en omsætning på 250 mio. kr.

Bygma er medlem af Ditas, men har egen markedsføring.

Ifølge Peter S. Madsen vil koncernen i de kommende år søge at øge sin markedsandel, bl.a. ved opkøb.

Fortsat opkøbsønsker

- Vi er konstant på udkig efter velbeliggende trælastforretninger, der vil passe ind i vores koncept, og opkøb kan være i såvel Danmark som Sverige, hvor det sydlige Sverige kunne være en mulighed. Vi har opkøbsønsker, uden at jeg vil røbe nærmere, for der er jo ’kamp’ på opkøbsmarkedet med flere aktører, og det begynder da at knibe lidt med velbeliggende trælastforretninger, som det er muligt at opkøbe. Danske Trælast købte sidst i 2004 to byggematerialeforretninger i Jylland, og DLH har meldt ud, at koncernen er interesseret i opkøb af større trælastforretninger. Fog-gruppen er på banen, og i Vestjylland har Henry Kjeldsen Gruppen lukket godt af med en række veldrevne og sunde forretninger.

- Vi har den fordel, at vi har en kort beslutningsproces og den nødvendige kapital til rådighed, så vi kan hurtigt slå til, hvis muligheden byder sig. Men da vi ikke bare vil gå på Fondsbørsen for at hente kapital til opkøb, må vi tjene penge for at gå ud at købe op. Vi vil selv bestemme i eget hus, fastslår Peter S. Madsen og oplyser samtidig, at koncernen i alt fald indtil videre vil fastholde det nuværende koncept og ikke p.t. har planer om at etablere andre kæder efter et andet koncept som f.eks. Danske Trælasts Cheapy i Sverige.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil