UgensErhverv.dk

3.400 flere tømrere på et år

Januarstormen gav 2.200 tømrerjob - ialt 2.800 flere i byggeriet

25-04-2005

Januarstormen gav 2.200 tømrerjob - ialt 2.800 flere i byggeriet

Den orkanagtige storm 8. januar 2005 var ikke lige så kraftig som 1999-orkanen, men har alligevel bidraget med mange arbejdspladser. Reparation af tagskader har nu givet tømrerfolk nok at se til, og der var således i årets første kvartal 2.200 flere beskæftigede tømrere i forhold til fjerde kvartal 2004 (sæsonkorrigeret).

Det oplyser Bo Sandberg, økonom i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet og tilføjer, at på et år er tømrernes beskæftigelse steget med hele ca. 3.400.

Når der korrigeres for sæsonudsving, er byggeriets beskæftigelse i første kvartal steget med knap 2.800 personer i forhold til fjerde kvartal 2004. Samlet var 161.823 beskæftiget i byggeriet i første kvartal, og byggeriets beskæftigelse er dermed oppe på samme niveau som midtvejs i 2002, men fortsat langt fra seneste konjunkturtop i 2000, da årsgennemsnittet var 166.900, ikke mindst som følge af stormskadereparationer oven på den store orkan i december 1999.

Konjunkturvendingen i første kvartal er bredere funderet end blot den meget synlige fremgang hos tømrerne.

- Vendingen er trukket af en høj efterspørgsel på om- og tilbygninger i privatboligmarkedet, som skyldes øget købekraft via stigende huspriser, afdragsfrie lån og lave renter. Både for Blik & Rør, El-faget og Malerfagets a-kasser har ledighedsprocenten i januar og februar 2005 ligget ca. 2 procentpoint lavere end samme periode 2004, fortæller Bo Sandberg.

Omsætningsudviklingen i landets byggemarkeder skulle egentlig tilsige et endnu større fald i byggeriets ledighed, men som følge af gør-det-selv og sort arbejde er det ikke tilfældet.

- Til gengæld er det meget påfaldende, at stormskadereparationer slår så tydeligt igennem i de officielle statistikker. Det er typisk forsikringsskader, og den slags skal som bekendt udføres efter regning med moms og det hele, for ellers dækker forsikringen ikke, siger Bo Sandberg.
-jhan

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil